Facilitering

Hav dit formål klart og sæt rammerne
Billederne gør det ikke alene. Når du skal have det optimale ud af pick a picture, skal du sætte klare rammer for, hvad der skal komme ud af den tid, I skal bruge sammen, du og deltagerne. At sætte rammerne og styre processen kaldes mødeledelse eller facilitering.

Billederne er dit værktøj, ligesom hammeren er det for en tømrer. En god tømrer vil gerne have gode værktøjer, men han kan også komme langt med de dårlige. Men hans oplevelse af processen og resultatet bliver bedre, når værktøjet er i orden. pick a picture et et effektivt værktøj, men uden en klar proces og fokus kommer du ikke langt. Derfor her et par korte tips til at sikre en god proces.

Formål og succes
Det første grundlæggende spørgsmål, man bør stille sig selv, er: Hvad er formålet med det møde, workshop, konference, jeg er ved at planlægge? Jo mere konkret det er besvaret, des større hjælp kan formålet fungere som styrepind gennem tilrettelæggelse af forløbet.

Nogle gange kan det hjælpe at spørge sig selv: Hvis dette forløb skal være en succes, når vi er færdige, hvad har vi så tænkt, aftalt eller formuleret?

Sæt rammerne og styr processen
Når formålet er klart, kan du tænke på, hvordan du vil udnytte, at du har samlet deltagerne. Hvilket program vil du sætte op? Hvordan fungerer de enkelte programpunkter i forhold til hinanden? Får du varieret nok? Husk du har samlet folk til at mødes, udnyt det, så du får makimalt ud af, at I er i samme rum på samme tid.

Inviter til deltagelse
Når du bruger billederne i dine møder eller undervisning, skal du vise en åbenhed for at høre den enkelte deltagers fortælling. Inviter spørgende og åbnet ind, hvis du skal have det fulde udbytte. Men husk at sætte rammen for hvor lang tid det skal tage.

De fysiske omgivelser
Det rum vi er til stede i, påvirker os. Du kan være med til at påvirke den stemning, du vil have deltagerne i. Skal der være stramhed og styr på processerne? Eller skal der være afslappet og trygt? Sæt bordene parat, så det passer til det, du vil skabe med deltagerne.